Cumartesi, Eylül 27, 2008

Kocaelispor :2 - Bursaspor :3

Macin yine iftar saatine yakin olmasi,havanin saganak yagisli ve soguk olmasi ister istemez tribunleride etkilemisti. Yinede tribunler cok guzeldi. Macta cok guzel basladi.. Iki takimda acik futbol oynuyordu. Kocaelispor'un etkili ataklari vardi. Arkasindan yenen gol herkesi sok etmistiki,Serdar cevabi verdi. Arkasindan karsilikli atilan gollerle devre 2-2 sonuclandi. Herkes takimdan memnun defanstan sikayet ediyordu. Ikinci yari yine iki takimda acik futbol oynadi, yakaladigimiz firsatlari degerlendiremedik. 75'inci dakikadan sonra takimda dusus basladi. Tribunler ateslenirken, ortasahamiz cokus icindeydi. Mac 2-2'iyken Taner Gulleri'nin pozisyonda Bursalilar bile penalti diye hayiflanirken,Aytekin Durmaz orali bile olmadi. Penalti ve kirmizi karti es gecen hakem,ustune Jestrovic'ede itiraz nedeniyle sari kart verdi. Ustune Serdar'in klasina yakismiyacak sekilde yedigi,Romasenko'nun son dakika golu hepimizi yikti. Yinede takimin mucadele istegi onumuzdeki gunler icin bir isik oldu. Yilmaz Vural'in takimi devralmasiyla umarim guzel gunler gelicek..

Ronaldo#2

Halen Flamengo'yla calisan R9,milyoner Araplarin Manchester hayali suya dustukten sonraki talibi PSG.. "Paris'i cok severim,orda bir evim var,ve sık sık oraya giderim" demis Ronaldo. "PSG'nin teklifi cok iyi. 5 aydir sıkı calisiyorum ve yaklasik 3 ay sonra forma giyebilirim" diye de eklemis. Ronaldo,eger Paris yolcusu olursa Kezman icin yine kabus dolu gunler geri donebilir..

Barcelona Derbisi

Barcelona kentinin iki takimi. Aslinda normal bir derbiden cok,bir ayrimin savasi. Barcelona takimi,Katalanlarin takimi. Espanyol ise,Katalunya bolgesinde yasayan Ispanyollarin takimi. Bu yuzden bir derbiden cok daha fazlasini temsil ediyor. Gerci Espanyol'un teknik direktoru Márquez'de bir Katalan. Iki takimda mac oncesinde 7 puana sahip. Espanyol bu maca gelene kadar Valladodid ve Recreativo’yu yenmis,Getafe ile berabere kalmisti. Barcelona ise yenilerek basladigi sezonun devaminda Santander ile berabere kalmis ardından gucsuz Gijon'la Betis karsisinda galibiyet almisti. Espanyol icin en onemli olay,Raul Tamudo'nun sakatlıktan donup, Luis Garcia’yla forvet hattini olusturmasi. Bunun yanında genç Julian, Tintin Marquez tarafından kadroya alındı. Barça'da Jorquera, Hleb ve Milito’nun sakatliklari devam ediyor. Guardiola, Sylvinho ve Victor Sanchez’i mac kadrosuna almadi. Pep, mac oncesinde yaptigi aciklamada "Seri galibiyetlere devam icin bu maci almayiz" demis. Yillardir Barça'nin basarilari altinda ezilen Espanyol'un tek umidi bu karsilasmalar.. Medina Cantelajo'nun yonetecegi mac TSI 23.00te,Ntv Spor canli yayinliyor karsilasmayi..

Alpaslan Dikmen

Bayram haftasi,spor dunyasinin kayiplariyla basladi. Dun Kazim Kanat,bugun Alpaslan Dikmen. Bosna macindaki, hoparlordaki "Milliii Takiiiiimmm oleeey" sesinin sahibi, Galatasaray tribunlerinin en sevilen isimlerinden, Galatasaray tribun grubu ultrAslan'ın Genel Koordinatoru Alpaslan Dikmen'in bugun ailesiyle Bursa'da gecirdigi kaza sonucu vefat ettigi aciklandi. Esi ve cocugu ise yogun bakimda. Hepimizin topraga geri donucegimizi belirterek,Allah rahmet eylesin,geride kalanlara sabir versin. Ailesinede acil sifalar versin.

Katar Ligi

Katar Ligi,yani orjinal ismiyle Q League. Paranin futbola tercih edildigi son durak olarak gorunuyor. Tabii son donemde Turkiye'de Yattara olayiyla ortaya cikmisti bu gercek ancak, yillardir ozellikle futbolda son donemini yasayan yildizlar icin son kazandiklari ve futbolu biraktiklari yer olarak Arap yarimadasi olarak goze carpiyor. 5 yil once kurulan Q League'te, ilk buyuk transfer Arjantinli efsane futbolcu Gabriel Batistuta olmustu. Batistuta 2003 yilinda yani kariyerinin sonlarinda Q League takımlarindan El Arabi ile 2 yıllık sozlesme karsiliginda bu ulkeyegiderken,2 yil icin tam 8 mil.$ aliyordu. Tabii Batigol'un yaninda Effenberg, Desailly, Hierro,Frank Leboeuf,Abedi Pele,Ali Daei ve Okocha gibi isimlerde bu ligde boy gosterdi. 36 yasindaki Sabri Lamouchi hala bu ligde,Umm Salal formasi giyiyor. Yine Türkiye'den tanidigimiz isimlerden, Hakan Yakın bu sezon basi Al-Gharrafa'yla, Ricardinho Al-Rayyan'la sozlesme imzalarken,eski Galatasarayli Felipe'de Al Saad'da forma giyen oyunculardan. Ama Q League'deki en buyuk olay Romario'nun 3 mac forma giymek icin aldigi 1,5 mil.$'di. 1,5 mil.$ karsiliginda bir gol bile atamamasi dusundurucu tabii. Tabii artik onlarda paranin saadet getirmesinden cok,yatirim araci olarak kullanmayi ogrendiler. Al Rayyan'in yeni transferlerinden Amare Diane, Katar ekibine Fransa'nın Paris Saint Germain takimindan transfer oldu. Diane'nin Al Rayyan'a toplam maliyeti 18 mil.€.,keza Ibrahima Yattara'nin bonservisine 10,8mil. € odeyen Al Saad,ayni takima onceki gun imza atan Saint Ettienne'li Feindouno'ya ise 7 mil.€ bonservis odedi. Tabii,Araplar bir taraftan Ingiltere'yi ele gecirirken,bir taraftanda futbolu kendi evlerine tasiyorlar..

Engin sana güle güle

Gecen sezonun bitimine 3 hafta kala goreve gelen Engin Ipekoglu,Super Lig'de alinan basarisiz sonuclarin ardindan kupada Manisa'yada kaybedince koltugundan oldu. Simdi duruma bir bakalim,gecen yil son uc hafta Kartal,Giresun,ve Altay maclarini kazanmisti. Bu maclardan bir tek zorlamasi beklenen Kartal'di. Onunda bir hedefi kalmamisti. Giresun'u icerde yenmek kolay, Altay deplasmanina hocasiz gidilseydide o taraftar maci lehine cevirirdi. Daha sonrasinda, sezon basi hazirlik kampi dahil,milli takim arasiyla birlikte tam 16 hazirlik karsilasmasindan 4 mac kazanmissiniz. Yendiginiz takimlar, Altay,Snagov,Pendik ve Gölcük. Hic biri Kocaelispor adinin yaninda yer alabilicek kalitede takimlar degil. Tabii,bu arada taraftarin sezon basi cok sey bekledigi Ahmet Dursun'u,4-0lik Besiktas'la oynanan hazirlik maci sonrasi "Benim oldugum yerde bir ben konusurum" diye kadrodisi birakmasi olay olmustu. Ahmet Dursun'un ozur dilemesi ve kabul gormemesi daha sonra, "Hic bir yere gitmiyorum,gerekirse PAF'la idmana cikarim" seklinde aciklamalari bugun affedilmesindeki en buyuk etkenlerden. Sezon oncesi bu kotu tabloya ragmen,taraftar her zamanki inancini gostermis,takimindan cok sey bekliyordu. Yapilan transferlerde sorgulaniyordu ancak alinan bir kac isim umit veriyordu. Ankara'da Gencler Birligi karsisinda alinan 1 puan,umit versede daha sonra Sivas,Kayseri,ve Galatasaray malubiyetleri sonu hazirlamisti. Belki Engin hocanin,belkide Kocaelispor'un sanssizligiydi ilk 4 hafta bu kadar guclu takimlarla oynamak. Kadro secimleri surekli elestirildi. Ozellikle benimde anliyamadigim,GS ile oynanan macta ters kanatta oynattigi Musa Büyük'e nasil tahammul ettigi. Jestrovic'i nasil oyuna dahil etmedigi? Bunlardan daha onemlisi 80.dk'da kurtarici olarak oyuna giren oyuncu Murat Hacioglu'ydu. Iyi basladigi macta arkaya yaslaninca,4-1 bitmesi iyi bile denebilir. Ve gectigimiz hafta ici Manisa maglubiyeti son nokta oldu. 4-1 yenildi Kocaelispor,ve Engin hocayla baglarini kopardi. Bazen fatura ilk hocaya kesilir derler,ancak boyle bir durumda hocaya kesilmesinden baska care olmadigida asikar..

Çarşamba, Eylül 24, 2008

25 yil once

“O kirdi beni,Migueli,o kirdi…”. Bunlar Maradona'nin agzindan ilk cikanlar. Tabii,24 Eylul 1983'te Camp Nou'da Andoni Goikoetxea'nin tekmesinden sonra attigi cigliklardan sonra.. Bernd Schuster baslatmisti herseyi. Arkadan Goikoetxea vurunca,ve hakem faul bile vermeyince oda butun hirsiyla Barcelona 10 numarasi'nin sol ayagina vurdu. Barça'nin o zamanki baskani Núñez, “Suanda en onemli sey futboldaki terrorizmle savasmak” demisti bu olay icin..

Sakatlik Haberleri

Manchester United'la oynanan karsilasmada sakatlanan Portekizli savunma oyuncusu Ricardo Carvalho diz baglarinda meydana gelen sakatliktan dolayi en az 1 ay sahalardan uzak kalacak. Ayni karsilasmada sakatlanan yeni transfer Deco da baldirindaki cekme nedeniyle en az 2 hafta futbol oynayamayacak. Andrea Pirlo'nun menajeri, kalcasindan sakatlik yasayan oyuncunun sahalardan iki ay uzak kalacagini acikladı. Zenit macinda sakatlanan,Juventus'un Fransiz oyuncusu David Trezeguet'in ameliyatinin basarili gectigini acikladi. Usta golcu, bu senenin sonuna kadar sahalardan uzak kalacak. Cristiano Ronaldo ise,sakatliktan kurtularak ilk 11'de forma giydigi ilk macta ilk golune imza atti.. Frank Ribery'de Nurnberg'e karsi Bavyera derbisindeki yerini alicak..

Carlos Vela

Carlos Alberto Vela Garrido,gecen yilki CM'de on numara gelisen bir oyuncuydu. 1989 dogumlu bu oyuncunun hikayesi Meksika'da basliyor. Bu yil Cruz Azul'a transfer olan abisi Alejandro Vela'yla beraber giydiyi Guadalajara'da futbol kariyerine basliyor. 2005te U-17'de Meksika formasiyla,finalde Brezilyaya yenilmis,ancak Vela, attigi 5 golle turnuvanin gol krali olmustu. Tabii hemen Genc avcisi Wenger'in dikkatini cekmis, 16 yasindaki oyuncuyu takimina katmak icin elinden geleni yapmisti. 2,5 mil £'a el sikistilar. Oturma izni sorunu cikacagindan hemen Salamanca'ya kiraladilar. Ispanya ikinci liginde 31 macta 8 golluk bir performans gosterdi. Tabiki daha onun icin Arsenal cok erkendi. Bir yil daha Osasuna'ya kiralik gonderildi. Hazirlik maclarinda forma giydi. 30 Agustos 2008 tarihindede Newcastle'a karsi ilk resmi macina cikti. Ilk on birde ciktigi ilk macta ise dun aksam 3 gol birden atti Carling Cup'ta Sheffield United'a.. Arsene Wenger'de bu gencleri bulup,cikartip,oynatma arzusu oldukca daha cok yeni oyuncular gorucez.. Ancak Carlos Vela dilerimki, hemen sonup parlayan yildizlardan olmasin..

Genc oyuncu kesfetmek..

Turkiye'de olmasi zor bir durum bu. Yillardir konusulur,alt yapiya onem veren takimlar diye. Suanda liglerde,alt yapisindan Gökhan Zan,Mehmet Topal,Erman Özgür gibi 54 futbolcu yetistiren Canakkale Dardanel Spor nerde bilen duyan var mi? Avrupa'da ozellikle Ingiltere'de isler cok farkli yuruyor. Futbol Akademileri, scout calismalari son derece basarili. Bunu en iyi gerceklestiren isim ise,Arsene Wenger.. Carling Cup 4.turunda dun aksam Sheffield United'i 6-0 maglup ettiler. Iste Arsenal'in mac kadrosu;

Lukasz Fabianski
Gavin Hoyte
Alexandre Song (69)
Johan Djourou
Kieran Gibbs
Fran Merida(69)
Aaron Ramsey
Jack Wilshere
Mark Randall
Carlos Vela
Nicklas Bendtner(69)
Substitutes
Vito Mannone
Francis Coquelin(69)
Jay Emmanuel-Thomas
Henri Lansbury(69)
Abu Ogogo
Jay Simpson(69)
Emmanuel Frimpong
Emanuel Adebayor,Gael Clichy, Eduardo, Alex Song, Emmanuel Eboue, Cesc Fabregas ve Ingilterede yeni parlayan Theo Walcott gibi isimler yok. Yani gencleriyle yendiler. Bir sonraki baslikta okuyacaginiz Meksikali Carlos Vela gelecegin en buyuk yetenegi olarak gosteriliyor. Dun aksamda 3 tane atmis. Ancak bizde hala Genc dedigimiz Semih'ler oynarken, dun aksam Arsenal'in 5. golunu atan Jack Wilshere henuz 16 yasinda. Bireysel olarak kimseyi ovmeyen,takim oyunu oynadiklari icin takimini oven Wenger,"Boyle bir futbolcular karmasini A takimda oynatmak icin sabirsizlaniyorum" demis. Zaten daha bisey soylemesine gerek yok, o futbolculari kazanarak yapicagini yapmis..

Garip bir dava..

Iki yil once Mascherano ve Tevez,West Ham'la anlasinca herkesin acaba hangi buyuk takima gidicekler diye izledigi iki oyuncu Ingiltere yolcusu olmustu. Ancak transferde usulsuzluk yapildigi gerekcesiyle 8 mil € ceza almisti,ancak hic bir puan eksiltilme yoluna gidilmemisti. Ve West Ham,Sheffield United'in onunde 3 puan farkla kumede kalmisti. Gercektende Tevez ve Mascherano iyi performans gostermislerdi son haftalarda. Championship’e dusen Sheffield United, bunun sonucunda televizyon gelirleri basta olmak uzere bir cok gelir kaynagindan zarara ugradigini belirterek West Ham’in 38 milyon avro tazminat odemesi icin dava acti. Ingiltere Futbol Federasyon'undan ayri calisan,bir kurul tarafindan incelenen dosya, Sheffield United'in lehine karar verdi. Simdi West Ham,cezayi muhtemelen kabul edecek ancak,cezayi nasil indirime gotururum onun hesaplarini yapiyor. Turkiye'de esame listeleri yuzunden,zamani gecmis dosyalar diye degerlendirilmeyen dosyalarla zarara ugrayan takimlar onemsenmeyip, Ingiltere'de 2 yil once olan ve bir kulubun 38 mil € ceza odemesini gerektiren bir dava kabul goruyorsa,adalet farkini acikca gorebiliriz..

Pazartesi, Eylül 22, 2008

Eren Derdiyok

Eren Derdiyok,Avrupa'da futbol hayatina baslamis,Gurbetci bir Turk ailesinin oglu. Henuz yirmi yasinda olmasina ragmen bundan 2-3 yil once bir cok Turk takima gelmeye hazir olan oyuncu,bugun bir cok kulubun listesinde. Son talibi,Leverkusen. Isvicrenin Old Boys takiminda basliyan futbol yasantisi,2006 yilinda Basel'e gecemesiyle devam etti. Suana kadar 46 macta 13 var. Belki gol ortalamasi cok iyi degil ancak, asist ozelligiyle gozdolduruyor. Onun parlamasina yardimci olan ise, Isvicre'de duzenlenen Euro2008'de gosterdigi performans. Ve orda yaptigi kritik aciklama: "Ben Türk'üm. Ve Türkiye Milli takiminda oynamayi cok isterdim." Bir kac yil once herhangi bir Türk takiminin kolaylikla kadrosuna katabilicegi oyuncuyu,simdi parayla almak zor. Tabii Milli takim icin degerlendirilememeside ayri eksi bence..

Rivaldo#2

Yeni formasiyla,Asya Sampiyonlar Ligi'nde ciktigi ilk macta gozdoldurmus. 36 yaşındaki Brezilyali futbolcu, Asya Sampiyonlar Ligi ceyrek final macinda Iran'ın Seypa takımı ile ciktigi deplasman macinda, 26. dakikada Seypa kulubu filelerini havalandirirken, boylece Bunyodkor'un deplasmanda 2-2 berabere kalmasini sagladi. 2005'te kurulmus olan ve Neftgazmontaj, Uzgazoil, Hisarneftgaz,Kokdumalakgaz,Şurtangaz Mahsulat, Neftgaz Sanaat Layiha gibi ülkedeki büyük petrol-gaz sirketlerinin sponsporlugunu yaptigi Bunyodkor Kulubu, Ozbekistan Yuksek Ligi'nin 20. haftasında 54 puanla ilk sırada bulunurken, Ozbekistan Kupası'nda finale,Asya Sampiyonlar Ligi'nde ise ceyrek finale yukselmis bulunuyor. Rivaldo,hemserileri gibi Asya'dan tercihini kullanirken,36 yasinda bir futbolcu icin iyi bir yere gitmise benziyor..
Rivaldo#1

Futbol'da G5

Fransa ve Ispanyol basini,Fransa Futbol Federasyonun girisimleriyle Ispanya, Fransa, Almanya, İtalya milli takımlari arasinda ozel bir turnuva organize edilmek istendigini acikladi. Tabii bunlarin icine Fransizlarin pek anlasamadigi Ingiltereyide katarsak,-ki ilerki gunlerde onlarada teklif goturulucekmis-G8 devletleri gibi diger ulkelerden kendilerini farkli gorme arzularina yenilicekler. Nedenleride kendinlerine gore hakli; "Kendi aralarinda pek fazla mac yapamamak." Valla izlemesi zevkli olur ama kolay kolay gerceklesebilicek bir turnuva gibi durmuyor bence..

Tesekkurler Milli Takim!

Turkiyede duzenlenen 2001'deki Avrupa sampiyonasindan beri izledigim en iyi maclardi. En iyi takimdi. O zamanki takimdan farkli olarak daha genc daha istekli bir takim gordum. Boyle gidersek,Polonya'da neler yapariz bilmiyorum ama belki daha ilerde bu takimla cok buyuk basarilara imza atariz. Bravo Milli Takim!

Maradona yasiyor..

Arjantin ve Meksikali veteranlar arasinda oynanan macta,Maradona basindan gecen onca seye ragmen hala dogustan kazandigi yetenegi kullanabilicegini kanitladi..

TSL 4.Hafta

Denizlispor 0 - 1 Trabzonspor
Eskisehirspor 2 - 2 Sivasspor
Ankaragucu 0 - 0 Istanbul B.S.B.
Fenerbahce 3 - 0 Genclerbirligi
Kocaelispor 1 - 4 Galatasaray
Ankaraspor 4 - 0 Hacettepe
Antalyaspor 0 - 1 Konyaspor
Bursaspor 1 - 0 Kayserispor
Besiktas 3 - 0 Gaziantepspor

Serie A 3.Hafta

Catania-Atalanta 1-0
Roma-Reggina 3-0
Cagliari-Juventus 0-1
Fiorentina-Bologna 1-0
Lecce-Siena 1-1
Milan-Lazio 4-1
Palermo-Genoa 2-1
Sampdoria-Chievo 1-1
Torino-Inter 1-3
Udinese-Napoli 0-0