Perşembe, Eylül 18, 2008

Ronaldo

Ronaldo Luís Nazário de Lima,1976 dogumlu bir Brezilyali. 80'li yillarda dogup,90'li yillarda futbol izleyen herkesin tanidigi bir isim. Fakir bir cocukluk geciren Ronaldo,belkide bugune kadar en cok tekme yiyen forvetlerdendir. Bu yuzdende cok sakatlik gecirdi. Gecirmeseydi belki halen,31 yasindayken bile ilahlasabilirdi. Cruzerio'da parladiktan sonra,genc isimleri kadrosunda katmakta basarili olan PSV,6 milyon $'a onu Hollanda'ya getirdi. R9 artik Avrupa'daydi. PSV formasi altinda 45 macta 42 gol atmasi onun en onemli ozelligini vurguluyordu; "Gol Atmak!"
Tabiki hemen buyuk kulupler devreye girdi,ve R9 tercihini Ispanya'dan Barcelona'dan yana kullandi. 37 macta 34 gol atti,takimina o zamanki adiyla Kupa galipleri kupasini kazandirdi. Arkasindan en parlak yillarini yasadigi Inter'e transfer oldu. 1997-2002 yillari arasinda oynadigi bu takimla,68 maca cikmasina karsin 48 gol atti. 1998'de Dunya kupasinda final,2002'de bizide dramatik sekilde yikan golu atarak sampiyonluk sevinci tatti. Ve arkasindan Real Madrid onu yaklasik 39 mil. €'ya transfer etti. 5 yil kaldigi Madrid'te cok guzel anilar edindi. Bir cok odul kazandi,ve sampiyonluk yasadi. 127 macta 82 gol kaydetti. Arkasindan istenmeyen adam oldu. Oda 7 mil€'ya Milan'a gitti. Milan'da herkes ondan cok sey bekliyordu. Ancak sanssizligi burdada devam ediyordu. 20 mac oyniyabildi,ve 10 gol atti. Sezon sonunda serbest birakti Milan onu. Gecen yil adi,Brezilya'da yaptigi alemle anildi. Sponsorlari desteklerini cekmekle tehtid etti ama R9 yilmadi. Ve o her firsatta futbol oynamak istedigini soyluyordu. "El Fenomeno" lakapli oyuncu,sakatligi boyunca Flamengo tesislerinde calisti,tedavi oldu. Herkes oraya imza aticagini dusunurken,onun adi Manchester City'le anilmaya baslandi. Oda cok iyi bir teklif geldigini kabul etti. Ancak karari belli degil. Bakalim Ronaldo eski gunlerini,hangi takimda ariyacak.. Belkide onunda kaderi ayni donem parladiklari Rivaldo'yla aynidir..

Çarşamba, Eylül 17, 2008

Sampiyonlar Ligi #1

Carsamba gecesinin bombasi tabiiki Roma'yi Roma'da yenen Cluj.. Emmanuel Culio olagan ustu sol ayagiyla bizi mest ederken,Christian Panucci'nin goluyle fark olucak zanneden Romalilar husrana ugradilar. Serie A'de ilk hafta olayli Napoli macindan 1 puan kurtaran Roma,haftasonuda Palermo'ya 3-1 teslim olmustu. Boyle giderse zor gunler bekliyor.Carsamba gecesinin bombalarindan birinde Anorthosis Famagusta basardi. Guney Kibris ekibi,Werder Bremen'den bir puani kopardi. Ancak mac tek kale oynandi. Pizarro,Diego,Rosenberg,Sanogo,Almeida gibi isimler sayisiz gol pozisyonundan yararlanamadi. Yani Anorthosis'ten daha fazla mucadeleyi berabere bitirmek icin Werder ortaya koydu..
Inter cok tehlikeli bir takim oldugunu oynadigi oyun stili,hizi ve teknigiyle Serie A'nin ve Sampiyonlar ligide oynadigi bir cok takimdan kat ve kat ustun. Bunu Mourinho biraz arsiz sekilde dile getirsede,dun aksamda Ibrahimovic'in iyi oyunu ve Mancini'yle Adriano'nun golleriyle Pana deplasmanindan cikmayi bildiler. Adriano'nun golu ise "Geri geldim" diye haykirir gibiydi..
Chelsea,sezon basindan beri takip ettigimiz gibi 4/4luk oyun oynuyorlar. Bordeaux'u cok rahat gectiler. Goller Frank Lampard,Joe Cole,Florent Malouda,Nicolas Anelka'dan. Anelka'nin son dakikada kaydettigi 4. goldeki Belletti'nin uzaktan muhtesem sutu mactan aklimizda kalan karelerden..
Barcelona bu yil ilk kez bu kadar istekli bir futbol ortaya koydu. Sporting'i 3 golle gectiler. Messi uzun bir aradan sonra formasina kavustu. Goller Rafael Márquez,Samuel Eto'o, Xavi'den. Sporting'in tek sayisi Tonel'den geldi.
Shakhtar,Basel deplasmaninda kazanmasini bildi. Lucescu'nun ogrencileri maci daha cok isteyen takimdi. Basel'li D.Abraham'in 90'da attigi gol maci cevirmeye yetmedi. Shakhtar bu sonucla, iyi bir avantaj yakaladi grupta. Jedson'un muhtesem fuzesi akillarda..
Liverpool bastan sona kontrolunde tuttugu macta Liverpool'u Gerard'in inanilmaz oyunu ve golleriyle gecti. Marsilya'daysa en diri adam Lorik Cana'ydi. Golde atti ama Liverpool gecen yil kendi sahasinda yenilmenin itikamini bir sekilde almisti.
Eger yazmaya firsatim olsaydi,onceki gun yazmayi planliyordum olmadi. Carsamba gecesinin favorisi Atletico'ydu. PSV ile deplasmanda oynamalarina ragmen hem kadro,hemde oyun olarak onlardan cok ustunlerdi. Zaten bu yilin en flas ekiplerinden olucaklari bence kesin. Nitekimde PSV'ye Hollanda'da 3 attilar. Kun muhtesem oynadi. Goller Kun Agüero(2),Maniche'den geldi. Ama Hollanda'da PSV 3 gol atmak her babayigidin harci degil..
E grubunun favorisi Manchester,gecetigimiz yillarin en basarili takimlarindan Villarreal'le karsi karsiya geldi. Mac Manchester'in kontrolunde olsada pozisyon bulmakta zorlandilar. Sakatliktan kurtulan C.Ronaldo ise ikinci yari gorev yapti.
E grubunun diger karsilasmasida ayni sekilde kisir bir mac olarak gecti. Celtic,gucsuz Danimarka ekibine puan verdi. Macin en ilginc olayi ise soyle gelisti. Samaras bir pozisyonda topla beraber ilerlerken Jakobsen tarafindan yere dusuruldu. Profesyonelce yapılan bu hareketten sonra Hakem kirmizi kart gosterdi. Ancak Italyan hakem Trefoloni kırmızı karti pozisyonla ilgisi bulunmayan Beauchamp'a cikardi. Konuyu nasil sonuca baglicaklar merak konusu..
Bayern,Galatasaray'i eleyen Steaua'yu Romanya'da yendi. Iki takimda cok istekliydi.. Gol Van Bommel'den geldi. Daha ilginci olan ise,gol yememesine ragmen kaleci Rensing'in anlamsiz kurtarislariydi. Kahn'dan sonra kaleyi devralan kaleci,ilerde bizi dusuncelere sevkedebilir..
Lyon ise kendi sahasinda Fiorentina'yla karsi karsiya geldi. Alberto Gilardino'nun muhtesem golleriyle iki sifir one gecen Menekseler,Frederic Piquionne'nin olayli golune engel olamadi. Son noktayi ise Kerim Benzema koydu. Herkes Juninho'dan kaleye direk bir frikik kullanmasini beklerken,o calisilmis bir pozisyonda Kerim Benzema'ya gonderdi,oda kalitesini konusturdu. Iki takimda birbirini gecemedi.
Fenerbahce,ilk 15 dakikada yedigi iki golun kurbani oldu. Güiza'nin 90 dakika boyunca ortaya koydugu oyun hirsi inanilmazdi. Birde Carlos'un ortasina kafayi vursaydi 10 numara hareket olucakti ama olmadi. Yasin'e isyan ettigimiz macta,sonrada oyuna giren Josico'nun 750 metre kostuktan sonra sakatlanip cikmasida baska bir olaydi. Kazanabilicegi bir macta,2-1 yenildi Fenerbahce.
Gecenin bombasini ise Dinamo Kiev patlatmak uzereydiki,88'inci dakikada Gallas takimini yenilmekten kurtardi. Arsenal beklenilen futbolu ortaya koyamazken,aldigi bir puana sukreder durumda..
Bence ilk maclarin en iyisiydi,Juventus-Zenith. Iki takimda inanilmaz istekli ve acik futbol oynadiki,top bir o kalede bir bu kaledeydi. Gecen yilin Uefa ve Super kupa sahibi Rus ekibi girdigi pozisyonlardan yararlanamazken,Alessandro Del Piero klasini konusturdu inanilmaz bir frikik goluyle 3 puani takimina kazandirdi.
Real Madrid ise,zayif BATE Borisov karsisinda hic kendini kasmadan kazandi. Rahat gecen macta,Real Madrid Sergio Ramos ve Van Nistelrooy'un attigi gollerle kazanmasini bildi. Rakipte bir ara 10 kisi kaldi ..

Pazartesi, Eylül 15, 2008

Sebastian Vettel

Bu kardes 21 yasinda. Ama kendisi,cok buyuk bir basariya imza atarak Toro Rosso takimiyla ilk zaferini kazandi. Kendisi bir grand prix kazanan en genc sporcu oldu. Ayni zamanda kendisi 19 yasinda piste cikarak Piste cikan en genc surucu unvaninida elinde bulunduruyor. Onceki gun siralamalarda pole poziyonu elde ederken,kimse boyle bir basariyi tahmin etmiyordu. Alman surucu suana kadar en iyi derecesi 4'culuktu. Henuz podyum yuzu gorememis Toro Rosso'da boylece cok sevinmistir heralde.. Hatta gece uyumamis bile olabilirler..

Amauri

Amauri Carvalho de Oliveira 1980 dogumlu bir Brezilyali. Brezilyada basliyan futbol kariyeri prestijli bir turnuva sonuncunda Avrupa'ya uzaniyor. Italyan kulupleri pesindeyken o,son gunlerde Galatasaray'in rakibi olarak bildigimiz Bellinzona'ya transfer oluyor. Daha sonra Napoli,Piacenza,Messina,Chievo'da forma giymisti. Chievo'nun 2006 yilinda Italyadaki sike operasyonun sonucunda Sampiyonlar Ligine katilmasi sirasinda takimin en onemli oyuncusu konumundaydi. Bu performansi onu Palermo'ya gecmesine yetti. Artik kendini kanitlamisti. Ancak 2006'da yasadigi sakatlik onu 7 ay futboldan uzak birakacakti. Buna ragmen cok calisti ve 7 ay uzak kalmasina ragmen 2 sezonda 52 macta,23 gol atti. Bu performansi bos gecmicekti onu. 2008'in transfer gunlerinin basinda Juventus Amauri karliginda €15.3 million +Antonio Nocerino ve yari ortaklikla Davide Lanzafame'yi Palermo'ya verdi. Hazirlik kampinda olaganustu isler yapti. Ilk hazirlik macinda C2 liginden Mezzocorona'ya takimi 7 gol atarken bunlarini 5'ini Amauri kaydetmisti. Simdi ise,Udinese macindaki galibiyette bas rolu oynadi. Italyan basini Juve'nin oyununu overken,yildizlasan ismin Amauri oldugu konusuda hem fikir. Bu oyuncu Italya ligini daha cok salliyacak gibi..

Newcatle'da satilik

Football is not a Supermarket basligindada gectigi gibi artik parayi veren dudugu calicak. Everton baskan'ina yakin bir aciklama Newcastle Baskani ve sahibi Mike Ashley'den geldi. Tek farkla,Ashley zor gunler geciren kulubu gercektende satiyor. Keegan'i kovarak zaten taraftarin tepkisini ceken Ashley,haftasonu oynadiklari Hull City macindan once taraftarlar tarafindan protesto edilmisti. Hull City'ede 2-1 yenilen Newcastle'da ipler tamamen koptu. Kulubun resmi sitesinden dokunakli bir aciklama yapan Baskan,"Kulubu satiliga cikariyorum. Umarım boylece taraftarlar istedigini elde etmis olur ve kulubun yeni sahibi taraftarlari memnun edecek kadar para harcayabilir. Cocuklarimla beraber maclara gidip taraftarlarla beraber oturmayi gercekten cok seviyordum. Ama artik tribunde saldiriya ugrayacagim korkusuyla maclara gidemiyorum. Herkes benim Kevin Keegan'in istifasında sorumlu oldugumu dusunuyor. Ama oyle degil. Kevin'la biz uyum icinde calisiyorduk. O kulubn efsanelerinden birisi. Ancak yonetimle Kevin arasinda bir anlasmazlik bas gosterdi ve devreye avukatlar girdi. Ben siz taraftarlari dinledim. Ve gitmemi istiyorsunuz. Ben de bunu yerine getirecegim. Ama bu bir gecede olacak bir is degil. Eger kulubu satin alacak birisi cikmazsa da gerceklesmeyecek." .. Bakalim Premier Lig iyice Supermarket'e donusucek mi?

Santiago Cañizares

José Santiago Cañizares Ruiz,tam adi. Yillardir,La Liga'nin en iyi kalecilerinden biri. Hatta Casillas'la birlikte en iyiler. 1988'de Real Madrid gibi bir takimda basliyan bir kariyeri var Cañizares'in. Bir yil kadroda tutulduktan sonra 1994'e kadar cesitli takimlarda kiralik geciren kaleci,94'te Madrid'e geri doner. 1998'e kadar kulupte kalan oyuncu Real Madrid'le sozlesmesinin 10.yilinda takimdan ayrilirken,sadece 41 macta forma sansi bulabilmisti. Yine efsane kalecilerden,Andoni Zubizarreta'nin boslugunu doldurmasi adina,Valencia'ya gecti. Gecis o gecis.. Tam 10 kaldi,Valencia kalesinde.. 1999'de Ispanya Kupasi ve Ispanya Super Kupasini kaldirma,2000 ve 2001'de Sampiyonlar Liginde final,2002 ve 2004'te Ispanya sampiyonlugu,ve yine 2004te Uefa Kupasi ve Super Kupayi kaldirma basarisi gosterdi. Ilerliyen yasi ile birlikte Valencia kaleyi guvence altina almak icin Almanya'nin en iyi genc kalecilerinden Timo Hildebrand'i transfer etmesi yavas yavas sona geldiginin habercisiydi. 2007'nin Aralik ayinda Koeman'in takimin basina getirilmesiyle,kabus dolu gunler basladi. Once takimda istenmedigini anladi,sonra Koeman'in gidisiyle tekrar geri cagrildi. Sezon sonunda ise serbest birakildi. Gecen sezon bir cok kez oynamak istedigini soylemisti,ancak isler istedigi gibi gitmezse,oda Kahn gibi futbol arenasindan yakin bir tarihte cekilmek zorunda kalabilir..

Pazar, Eylül 14, 2008

Futboldan anliyan bayanlar

Futbol sevmeyen erkek hemen hemen yoktur. Herkes istemez mi,sevgilsiyle sinemaya giderken duydugu hazzi mac izlerkende yasasin.. Yada esi,sevgilisi televizyonda mac izlerken onunden gecmesin,onunla mac izlesin.. Sayin ablamiz Aida Yespica,mactan once mac skoru tahmininde bulunuyor. Insanin Italya'ya tasinip,evlenme teklif edesi,kabul etmezse kapisinda yatasi geliyor..

Bu bambaska bir Lazio..

Bunu Pandev soylemis. Belkide cok hakli. Cunku takimi iki haftadir kazaniyor. Bu haftada kendi sahalarinda Sampdoria'yi yendiler. Goller Zarate ve Pandev'den.. Zarate'nin super golu ve Lazio'nun nereye kadar yukariyi kovalabilecegi konusulyor Italya'da.. Gercek haftaya Milano'da Milan'la oynicagi macta gizli sanki..

Serie A 2. Hafta

Bologna-Atalanta :0-1
Genoa-Milan :2-0
Inter-Catania :2-1
Lazio-Sampdoria :2-0
Lecce-Chievo :2-0
Napoli-Fiorentina :2-1
Palermo-Roma :3-1
Reggina-Torino :1-1
Siena-Cagliari :2-0
Juventus - Udinese :1-0