Cumartesi, Eylül 13, 2008

Jose Mourinho

Bu adamdaki tavirlar beni her zaman guldurmustur. Kendine guveni tam olabilir,ama bazen karsisindakini acimasizca asagilamaktan cekinmiyor. Chelsea'deyken yaptiklari malumunuz. Inter'e gelir gelmez ise,Ranieri ve Ancelotti gibi isimlere satasmis ve aciklamalarinda ikisinide elestirmisti. Bu haftaki Catania maci icin,Catania teknik direktor Walter Zenga'ya bisey soylememis hatta tanismak icin sabirsizlandigini soylemis. Ama Mourinho bu,illaki olay yaraticak macla ilgili son aciklamasida bu : :”Kazanmamiz icin en iyi oynumuzu oynamaya gerek yok. Ortalama Inter Catania macini kazanir” .. Ne denirki simdi bu adama?

Football is not a Supermarket.

"Futbol supermarket degildir." Bu sozler Arsene Wenger'e ait. En son isyan eden o. Gerci bir suredir Ingiltereyi en cok mesgul eden olay bu. Everton baskaninin "Eger alicak biri varsa,butun hisselerimi satmaya raziyim cunku onlarla basedebilicek gucumuz yok" aciklamasi herseyi ozetliyor aslinda. Her yil oynattigi oyun tarzi ve kazandirdigi genc oyuncularla dikkat ceken Wenger'de en son isyan edenlerden. Mesela bu yil parlayan Walcott'u 7,2 mil.€'ya 17 yasindayken,diger taraftan 16 mil.€'ya 21 yasindaki Nasri'yi takimina kazandirdi.Ama suanda bir numarali halk dusmani olarak gosterilen Al-Fahim,Robinho'ya 40 mil.€ vermisti,hedefinide 170mil.€'ya Ronaldo'yu almak istedigini soylemisti. Ama bunun Manchester United'la kontrati olan bir oyuncuya teklif ederek etik olmadigini belirten Wenger,"Futbol supermarket degildir,burda para var ama bu oyunu olumlu yonde etkilemez. Cunku bizim koruyucumuz etik oyun anlayisi." olarak ozetlemis. Abu Dhabi United'in en bastaki ismi Al-Fahim Abramovic'ten sonra piyasaya girerek futbolu tamamen bir bilgisayar oyununa donusturmeye kararli gibi gorunuyorlar..

Fabio Cannavaro

Bence Dunya'nin gelmis gecmis en iyi defanslarindan biri. Biliyorumki bir cok kiside benim gibi dusunuyordur. Kendisi bugun 35 yasina girdi, 13 Eylul 1973 dogumlu. Kendisinide "35 yasinda bir oyuncu icin 40 maca hazir olup olmadigi" sorulmus. "Tabiiki hazirim. Her yil daha zor olmasini anlayabilirim,cunku bu yil 5 ayri kulvarda yarisicaz,ve bunlardan 20 tanesi ust duzey maclar olucak. Tabiiki 40'ininda ust duzey olmasi imkansiz." gibi bir yanit vermis. Kontrati icinse, "Madridle sozlesmemin son senesi. Acikca soyluyorumki en az 1 yil Napoli'de oynamak istiyorum. Ama Christmas'tan once Madrid'le gorusucegim. Egerki bana guvenmeye devam ediyorlarsa,burda kalabilirim. Burda cok iyiyim suan. Emekli olmam,suan cok iyiyim ve 2010'a kadar boyle kalmak niyetindeyim,2010'da bir dunya capinda turnuvaya daha katilmak istiyorum." Cannavaro,kendi karakterini ozetlemis resmen. Napoli'de oynamak isteyisi,dunyanin en iyi oyuncusuda olsa kendini Cannavaro yapan yere gosterdigi vefa,her oyuncuda olmasi gereken mutevazilik,ama kendine guvenen yapisi,kendini 35 yasinda bile iyi hissetmesi.. Cannavaro'da eminimki daha emekli olmayarak bir cok oyuncunun olmak istedigi oyuncu olarak kalicak..

Cuma, Eylül 12, 2008

Robbie Fowler

Tam adi,Robert Bernard 'Robbie' Fowler, 90'li yillarin Premier Lig(PL)'inin gozbebegiydi diyebiliriz kendisi icin. Bir cok izleyici icin,gercekten sevilmesi gereken bir oyuncuydu. Liverpool taraftarinin ona taktigi lakap,herkese nasip olmicak türdendi "God". Liverpool fubol akademisinden 1993 yilinda as takima kadar uzanan baslangic seruveni kendisini bi anda PL'nin en iyi oyunculari arasina koymustur. 1995'te League Cup finalinde Arsenal'a, 4 dakika 33 saniyede attigi 3 gol ile kirilmasi cok zor bir rekora imza atmisti. Futbol tarihinde yasanilmasi en guc olaylardan birde yine bir Arsenal macinda efsane kaleci Seaman Fowler'i dusurdukten sonra hakemin penalti vermisti. O ise penalti olmadigini soyluyordu,hakeme. Hakem israrla kararini degistirmeyecegini soyleyince,topu Seaman'a atti. Bunu yapabilicek karaktere sahip ender oyunculardan biriydi,Fowler. 2000'de oynadigi oyunla kendini kanitlamisti. 2001'de Leeds United'in 11 mil. £'luk transfer ucretine hayir diyemeyen Liverpool onu Leeds'e yolluyordu. 2003'te Manchester City'e gecti. Ve 2006 Subatinda,The Guardian gazetesi su basligi atiyordu : "God returns to Anfield". Hatta taraftarlar "God - number eleven, welcome back to heaven" pankarti acmislardi. 2.Liverpool gunleri o kadarda kolay olmayacakti. Yinede 30 macta oyniyacak ve 8 gol aticakti. 1 Temmuz 2007'de ise 369 macta 183 gol attigi takimdan bonservisi elinde ayrilacakti. Siradaki durak, Cardiff City'di. Ama sezon basi hazirliklarini kacirmasi,onun sakatlanmasina giden yolu acmisti. 13 mac oyniyabildi Cardiff'te ve sadece 4 gol atabildi. Ve 2008-2009 sezonu icin kulup aramaya basladi. Bugunlere kadar ilgilendigi bir teklif olmasada,eski takim arkadasi Paul Ince ona Blackburn kapilarini acti. Oda Premier Lig'De olmak istiyordu. Yonetim kurulu ona 3 aylik bir kontratla mac basina odemeyi kabul etti. Eger performansi olumlu olursa sozlesme uzatilicak. 33 yasindaki yasli kurt,bize sevdirdigi Ingiliz futbolunu ve karakterli oyun yapisini umarim daha cok izleme sansimiz olur..

Yasama azmi..

Bazen tek bir fotograf anlatir herseyi.. Bir ulkeyi temsil etmekteki gururu,digerlerinden farkli olmadigini gosterme arzusunu.. Farkli degiliz hic birimiz..

Gianfranco Zola

West Ham'in yeni teknik direktoru,oldu. Haftaligi £40,000.. 42 yasindaki Zola,"Olusucak baskilardan dolayi korkmuyorum" demis. Kendi oyun felsefesinide "Eger oyniyabiliyorsam, ofansif oyun" diye ozetlemis. Oyun stiline yada korkusuzluguna bisey diyemem ama,en ufak hatasinda Chelsea'ye olan -ve saklamadigi- sempatisi yuzunden,West Ham taraftarinin tepkisi nasil olur bilinmez..

Perşembe, Eylül 11, 2008

Sok olanlar..

Dun gun gece birbirinden ilginc sonuclar alindi.. Arjantin deplasmanda Peru'yla 1-1 , Brezilya kendi evinde Bolivya'yla 0-0 berabere kaldi. Romanya,Faroe Adalarindaki macta,ev sahibi takimi 1-0'la zor gecti. Portekizde evinde Danimarka'yi konuk ederken 7 dakikada 4 gol oldu,86'da Deco'nun penaltisiyla one gecen Portekiz,90'da yedigi 2 golle,3-2 maglup ayrildi. En azindan Danimarka'nin Avrupa futbolunda bir yeri var. Buda Portekizliler icin sok olunmasi gerek bir durumdu,ama suphesiz gecenin en buyuk sokunu Isvicreliler yasadi. Kendi sahalarinda,Zurih'te Dunya futbolunda yeri bile olmayan Luksemburg'a 86' dakikada yedikleri golle 2-1 yenildiler.. Euro 2008'de kotu oyniyarak zor yendigimiz Isvicreliler dun gece isyanlari oynamislardir..

Manchester City

Ingiliz Guardian gazetesinden;
"Camel? Oil?
Oh,yes it is Manchester!"

Ingiliz intikami

Hirvatlar bu mac oncesi eleme gruplarinda 35 mactir kaybetmemelerinin gururunu yasiyorlardi. Tabiiki gecen yil Euro2008'e gitmeyi garantilemelerine ragmen,gondermedikleri Ingilizler'i yine geciceklerini dusunduler. Ama farkli olan Fabio Capello'ydu. Theo Walcott'un uc gol atarak yildizlastigi gece diger goller Mandzukic ve Rooney'den geldi. Ingilizler intikami deplasmanda 4 gol atarak Hirvatlari hezimete ugratarak aldi..

Croatia
Stipe Pletikosa,
Josip Simunic,
Robert Kovac, R,
Vedran Corluka,
Darijo Srna,
Ivan Rakitic,
Niko Kovac, N (Nikola Pokrivac, 62),
Luka Modric,
Danijel Pranjic,
Mladen Petric (Dario Knezevic, 56),
Ivica Olic (Mario Mandzukic, 73)
England
David James,
Wes Brown,
Ashley Cole, A,
Gareth Barry,
Rio Ferdinand,
John Terry (Matthew Upson, 89),
Theo Walcott (David Beckham, 85),
Frank Lampard,
Emile Heskey,
Wayne Rooney,
Joe Cole, J (Jermaine Jenas, 55)


Sent off
Kovac, R 53
Referee
Michel, L
Venue
Maksimir Stadium, Zagreb
Attendance
35,000

Diego Forlán

Tam adi,Diego Forlán Corazzo. Uruguay 1979 dogumlu. Kucuk yastayken tenisci olmaya karar veren Forlan,daha sonra babasi ve dedesi gibi aile gelenegine uygun olarak futbolcu olmayi kafasina koyar.. Ve Montevideo takimlarindan Danibio'da basliyan futbol hayati,hemen basinda genc takimda oynarken Arjantin'in Independiente takimina transfer olmasiyla dikkatleri ceker. 1998de as takima cikar,2002'ye kadar bu takimda 91 macta 40 gol atar. Artik Avrupa zamani onun icinde gelmistir. Yildizlar toplulugu Manchester United'a transfer olur. Ama burda isler ilk yil istedigi gibi gitmez,cok zorlanir ilk baslarda.. Daha sonra ise altin sacli cocuk kendi oyun karakterini yansitan golleri atsada kendini bir anda Villarreal'de bulur. 04-05 sezonunda 25 gol atar ve Villarreal'in Sampiyonlar Ligi'nde boy gostermesini saglar. Bu yil Henry'yle birlikte Altin Ayakkabi odulunun sahibi olur. 3 yilda sari formayla 125 maca cikar,59 gol atar. Daha sonra ise,Madrid yolcusu olucaktir. 21 Mil. € karsiligi Atletic Madrid'e transfer olur. Ve gollerini hala bu forma icin atmakta.. Uruguay milli takimininda vazgecilmez oyuncusu olan Altin sacli cocuk,biraz sansi yaver gitseydi,cok farkli yerlerde olabilirdi..

Keirrison

Keirrison de Souza Carneiro,Aralik 1988 dogumlu. Ve Real Madrid bu yaz bu ismi transfer etmeyi cok istedi. Ama basaramadi. Muhtemelen onumuzdeki sezon icinde buyuk bir takim kadrosuna katar. Brezilya'nin Coritiba takiminda forma giyiyor. Hani su Alex de Souza'nin futbola basladigi,ve futbolu birakmak istedigi takim. Kendisi bu takimda 2007den beri forma giyiyor. Takimi onunda as takimda forma giymeye basladigi sezon birinci lige cikti. Suana kadar 100 macta forma sansi bulan oyuncu,aglari tam 54 kere havalandirdi. Yani gol ortalamasi 0,5'in azda olsa uzerinde.. Bu oyuncuya dikkat etmekte fayda var diye dusunuyorum.. Sanki kulup yonetiyoruzda alma ihtimalimiz varmis gibi..

Çarşamba, Eylül 10, 2008

Santi Cazorla

Tam adi,Santiago "Santi" Cazorla González. 1984 dogumlu bu oyuncu,son gunlerde futbol dunyasinda Real Madrid'e hayir diyen adam olarak gundemde. 2003'te Villarreal'de baslayan kariyeri,2007'de 600,000€'ya 4 yilligina Huelva'ya gecmesiyle son buldu. Ancak Villarreal bu oyuncuyu bu kadar ucuz vermesinin yaninda,1,2mil.€'ya istedigi zaman ilk oncelik olarak geri alabilme maddesi koydurmustu. Huelva'daki performansi dOr ballon dergisi tarafindan En iyi Ispanyol oyuncu odulune layik goruldu. Dusunuldugu gibi Villarreal hemen geri aldi. Gecen sezonki performansida cok iyidi. 36 macta 6 gol atti,bir o kadarinida Nihat ve Rossi'ye asistledi. Bu performans Luis Aragones'in Ispanya'sinda yer almasinda,ve Euro 2008'de boy gostermesinde etkili oldu. Son gunlerde ise,Madrid ekibini reddetmesi konusuluyor. Cazorla, “İnsanlar beni sokakta cevirip tebrik edip imza istemeye başladılar. Beni bir yıldız olarak görüp gormediklerini bilmiyorum ama Avrupa Sampiyonlugunu kazanmak bir anda bana gelen teklifleri arttirdi” demis. Real Madrid’in teklifini ret etmesiyle ilgili olarak da, “Futbolda Real Madrid’ten de fazlası bulunduguna inaniyorum. Bu yuzden onlara hayir demek o kadar da zor olmadi. Tabi ki cok iyi bir takımlar. Ama ben kendi takimimda oldukca mutluyum. Umarim Villereal’de gelisimimi surdurur ve milli takimda oynamaya devam edebilirim” demis. Demekki neymis,reddedilmicek takim yokmus. Huzur paradan onemliymis...

Alvaro Recoba

1976’da dogan Uruguayli yildiz, Danubio’da parladı. Uruguay’ın devlerinden Nacional’e gecerken, nerdeyse mac basina bir gol atıyordu. Ve bu o donemde Dunyaca unlu kuluplerin dikkatini cekiyordu. Inter devreye girdi.. Boylece Alvaro'da yeni bir baslangica imza atti. 1997'nin bombasi Ronaldo'yla sahaya ciktiginda herkes Ronaldo'dan gol beklerken ilk macta biri frikikten 2 muazzam gol atti. Herkes onu konusur olmustu,Italya'da. 1999'da tecrube kazanmasi icin Venedik'e gitti. 19 macta 11 gol atmasi,Inter'i pisman etmis olucakki hemen geri alindi. Ve arkasindan pasaport sorunu ortaya cikti. 1 yil ceza almasina ragmen,yine Italya'da kuzeyli egemenligi surecek ve ceza 4 ay'a indirilicekti. Aradan gecen yillarda Recoba as takimda cok fazla yer bulamadi asla. Ya basladigi maclari bitiremiyordu,yada kendini oyuna veremiyordu. Ancak bir cok kez o muhtesem sol ayagiyla bir cok mac kurtariyordu. Bir cok kisinin gonlunde taht kurmustu oyun stiliyle. 2007'de Milano'dan ayrildi,bir baska Kuzey Italya takimi Torino'ya gecti. Simdi ise,komsu ulke takimi Panionios'a imza atti. Simdi ya Rivaldo gibi,kariyerinin son gunlerinde Yunanistan'da kendini gostericek,ya Amerika gibi yeni futbol ulkelerinde top kosturucak..

Sebastian Giovinco

Kendisi Italya'nin gelecegi olarak gosteriliyor. 1987 Torino dogumlu bu oyuncu Pierluigi Casiraghi'nin yonettigi Italya U21 takiminin suanda vazgecilmez oyuncusu. Gerci hala dun Hirvatistan'la 1-1 berabare kaldiklari macta kacirdigi gol konusulsada cok sey beklenildigi kesin. Italya genc milli takimlarinin her kademesinde forma giymis bir oyuncu. Toulon'da Milli takimimizinda katildigi turnuvada boy gosterdi. Juventus'un Serie B gunlerinde kadroya girmeye baslayan oyuncu,06-07 sezonunda Serie B'de kariyerinin ilk sezonunda,Juve'yle 3 macta forma giydi. Gecen yili kiralik olarak Empoli'de gecirdi,35 macta 6 gol kaydetti. Pekin Olimpiyatlari kadrosundada yer aldi. Bu yil Serie A'da Juve formasini giymesi bekleniyor. Bu yasta sivrilip,daha sonra kaybolan yildizlardan olmiyacaga benziyor Sebastian Giovinco.

Salı, Eylül 09, 2008

Oda yetmiyorsa,forman icin oyna..

Ramon Calderòn aciklamis,Marca baslik atmis. Sampiyonlar ligi sampiyonlugu primi : Kisi basi 1,000,000 € ..

Ricardo Quaresma#2

Portekiz'in milli oyuncusu Ricardo Quaresma,basin toplantisinda Milan'la oyniyacaklari mac uzerine bir soruya "Bu takim,sampiyonlarin takimi,ve Milan'la yada baska bir takimla oynamak beni korkutamaz. Milanla bunu yapamazdim. Burada cok mutluyum,takim bana istedigim herseyi sagliyor" derken hocasi Mourinho'dan cok sey ogrendigini belgesiyle ortaya koymus bence.

Paolo Maldini

Bir oyuncu dusununki,bu yil haziran ayinda 40 yasina giricek olsun ve ciddi anlamda sozlesmesini uzatmaktan cok oynamasi konusulsun. Sky televizyonuna konusan Maldini bir soru uzerine, "Atmosfer benim bir yil daha oynamami istiyor. 3 ay once cok kotu hissediyordum,ama hersey cok daha iyi. Bu sporu seviyorum ve Berlusconi'yle Galliani oynamam konusunda zorluyorlar. Baskanla kisiel olarak tartismaya giremem,ama sozlesmedeki maddeleri okumaliyim. Hep birlikte neler olucagini gorecegiz." demis. Daha ne desin..

Napoli'ye cezalar

Oldum olasi sevmisimdir,Maradona'danmidir Cannavaro'danmidir bilmem.. Belkide Cannavaro'nun su sozlerinden :"Napoli'de herkes futbolcu olmak icin degil,futbolu sevdikleri icin sokakta kucuk yasta futbol oynamaya baslarlar." Simdi ise,onceki hafta Napoli taraftarlarinin,biletli yolcularida indirerek uzun suredir yasakli olan Roma'ya giderken treni gasp etmesinin yankilari suruyor. Federasyon cezayi kesti. Ilk aciklamada Napoli taraftarinin bu yil deplasman yapamicagi yonundeydi. 2.ceza ise 31 Ekim'e kadar Curva A ve Curva B tribunlerini kapattilar. Yani Napoli,Fiorentina (14/9), Palermo (24/9), Juventus (18/10), and Reggina (29/10) maclarinda bu tribunler bos kalicak.. Ayrica kulup 10,000€ daha odeyecek. Yukardaki goruntuyu yasamak icin bu kadar ceza cekilirmiydi bilmem ama,Italya futbol federasyonun guneyli taraftarlari boyle yildirmaya calismasi pekte yabanci bir durum degil sanirim..